Jakten på gott kaffe

Kaffe är så mycket. Den välbehövliga starten på dagen. Den smakrika pausen. Den perfekta avrundningen på en utsökt middag och allt där mittemellan. Men också hantverksskicklighet och exakt vetenskap blandat med tycke, smak och oändligt med känslor. Hemligheten bakom detta livselexir ligger någonstans mellan fakta och känsla. Även om du frågar experterna, kaffenördarna så handlar det aldrig om en statisk formel, utan alltid om en personlig process. Ett spann där du behöver prova dig fram.

Vattentemperaturen ska vara nånstans mellan 92 och 97 grader. För varmt, och kaffet får en bränd smak. För kallt och du får ett blask som inte går att lösa med mer kaffe (för mycket kaffe i för låg temperatur gör bara smaken syrlig och besk). Vilka kaffebönor och vilken rostning du väljer är också upp till dig, här finns inga rätt eller fel. Förmodligen är ”rätt kaffe” olika beroende på tid på dygnet och situation. Mängden kaffe spelar också en avgörande roll, ett riktmärke är någonstans mellan sex och sju gram kaffe per kopp (1,25 dl vatten).

Men där stannar också det vetenskapliga. Därefter behöver du prova dig fram beroende på vilken typ av bryggmetod, kaffeböna, malning och rostning det handlar om. Allt efter dina egna preferenser, förstås. Därför finns det idag en uppsjö av avancerade maskiner och hjälpmedel för att hitta det perfekta kaffet. Men det behöver varken vara svårt eller dyrt. Och det är här Coffido kommer in i bilden.

Läs mer om våra produkter

Korta Kaffefakta

Kaffe är bär, inte bönor
Kaffebönor är egentligen frön i ett körsbärsliknande bär som växer på kaffebusken. Varje kaffebär innehåller två frön. Att de ändå kallas ”bönor” är på grund av fröets bönliknande form. Majoriteten av världens kaffe kommer från fyra olika kaffearter: Coffea Arabica, Coffea x Arabusta, Coffea Liberica och Coffea Robusta. Arabica är den äldsta och viktigaste av dessa kaffearter och härstammar ursprungligen från Etiopien, men är idag odlad över hela jorden.

Getter upptäcke kaffe
Enligt legenden var det getherdar i 400-talets Etiopien som först blev nyfikna på effekten av kaffe när de såg att de getter som ätit av kaffebären verkade ”dansa” fram. En lokal munk gjorde då en drink med kaffebär och upptäckte att det höll honom vaken hela natten. Och resten är, som det heter, kaffehistoria.

Sverige världsmästare
1685 kom kaffet till Sverige. Det första halvkilot kaffe anlände till Göteborgs hamn och från början var det en exklusiv dryck, förbehållen endast de mycket förmögna svenskarna. 1687 kunde man också köpa det som medicin på Apoteken. Idag tillhör Sverige de länder som dricker mest kaffe i världen (3,2 koppar/ dag strax efter finländarna med sina 3,5 koppar). Varje svensk konsumerar i genomsnitt nio kilo kaffe per person och år.

Förbud och skogsdrickande
Kaffe har varit förbjudet i Sverige under några perioder mellan 1756-1823. Orsaken var att Riksdagen oroade sig över att för mycket svenska pengar skulle hamna i utlandet, vilket ledde till att kaffedrickandet förbjöds under flera perioder. Vid 1794 års förbud hölls till och med så kallade kaffebegravningar där folk firade kaffets ”bortgång”. Sista (senaste?) förbudet var under åren 1817-22. Det berättas att svenskarna då tog lagen i egna händer, och helt enkelt gick ut i skogen i hemlighet för att dricka sitt kaffe!

På fat och på bit
På 1700-talet dracks kaffe på fat, en tradition som höll i sig ända till 1960-talet. Detta berodde troligen på att dåtidens kokkaffe serverades väldigt hett och att det svalnade fortare när det hälldes på fat. Ytterligare en variant var att dricka kaffe på bit; dvs med en sockerbit mellan tänderna medan man i sig sörplade kaffet från fatet. Idag har vi bättre kontroll på temperaturen, och önskar vi kaffet sötare åker sockerbiten direkt i kaffet!

Kaffe som handelsvara
I dag finns det ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe. Brasilien leder produktionen av kaffe, med 40 procent av världens kaffe, vilket är dubbelt så mycket som tvåan och trean, Colombia och Vietnam. Kaffekonsumtionen i världen fortsätter att växa i jämn årstakt med cirka 2 procent, och råvaruexperterna förutspår att den trenden kommer att hålla i sig. Man räknar samtidigt med att den totala produktionen av kaffe sjunker något, främst på grund av en omställning mot en högre andel av den dyrare och mer eftertraktade kaffearten Arabica.

Starkare och nyttigare
Mörkrostat kaffe har faktiskt mindre koffein än ljusrostat. Detta beror på att rostningen bränner bort en del av koffeinet, även om smaken i det mörkrostade kaffet känns mustigare. Forskning har visat att äldre patienter med höga nivåer av koffein i blodet löper mindre risk att få Alzheimers. Detsamma gäller hudcancer, där en tioårig studie presenterad av National Cancer Institute i USA visat att fyra koppar kaffe per dag minskar risken för malignt melanom med ungefär 20 procent. Koffeinet har också visat sig ha positiva effekter på diabetes och Parkinsons.

Redan lukten piggar upp
Forskare har visat att du enbart genom att känna lukten av kaffe blir piggare. En inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten av vissa gener i hjärnan och ta bort sömnbrist. När du sedan dricker kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt. Var sparsam med mjölken bara. Våra kroppar tar upp kaffe mycket långsammare när det innehåller mjölk vilket minskar koffeineffekten. Å andra sidan så svalnar kaffe med mjölk cirka 20 procent långsammare..

 

Läs mer om Coffidos utvalda kaffe här

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Cookies Policy.